Prezentă sub o formă sau alta în aproape orice casă, surubelnița este una dintre acele unelte care a suferit nenumărate transformări de-a lungul istoriei sale și care este utilă în aproape orice domeniu de activitate: de la industria auto – moto, aeronautică, echipamente militare, reparații de orice fel, mobilier, și etc.
Prima șurubelniță inventată vreodată îi este atribuită lui Arhimede, și datează din secolul III î.Hr. Spre deosebire de rolul pe care îl are astăzi o șurubelniță, Invenția lui Arhimede avea scopul de a transfera mișcarea și nu de a înșuruba sau deșuruba. Șurubelnița modernă a evoluat dintr-o unealtă folosită de tâmplari în secolul XVIII iar după anii 1850 șurubelnițele cu cap plat au devenit unelte comune.
Surubelnițele sunt compuse din mâner, bară sau ax și cap. Mânerele sunt fabricate din plastic, metal sau lemn iar axul sau bara din metal – de regulă oțel. Șurubelnițele manuale de astăzi au mânere ergonomice, anti-alunecare și sunt mult mai ușor de mânuit decât șurubelnițele mai vechi. Ca regulă, cu cât mânerul unei șurubelnițe este mai gros, cu atât mai este mai confortabil. Un alt avantaj este acela că vei putea aplica o forță mult mai mare atunci când lucrezi cu o astfel de șurubelniță.
Capătul șurubelniței este cea mai importantă componentă a acestei unelte și cel care definește tipul de șurubelniță pe care o folosești.
Tipuri de surubelnițe
Șurubelnița Philips, apărută în anul 1935, este astăzi cea mai utilizată șurubelniță din lume și este cunoscută și ca șurubelnița în cruce. Aceste șurubelnițe vin într-o gamă largă de dimensiuni, cel mai folosite fiind șurubelnițele Philips PH#2, restul dimensiunilor fiind utilizate doar în anumite domenii. De exemplu șurubelnițele în cruce PH#0000 până la PH#00 sunt folosite pentru șuruburi foarte mici, așa cum sunt cele care strâng brațele ochelarilor, în timp ce șurubelnițele Philips PH#3 sunt folosite cu precădere în construcții. Șurubelnița în cruce își datorează popularitatea faptului că are un cuplu de strângere mare dar are și dezavantajul că alunecă destul de ușor din capul șurubului. Acest aspect a dus la apariția șurubelniței Pozi, cunoscută de mai toată lumea ca șurubelniță în stea. Numerotarea șurubelnițelor Pozi conține literele PZ urmate de cifre ce pleacă de la 0 și ajung la 5, unde PZ0 are dimensiunile cele mai mici. Cei mai comuni biți Pozi sunt PZ1 pentru șuruburi de 2-3 mm, PZ2 folosit pentru șuruburi de 3,5 până la 5 mm și PZ3 pentru șuruburi cu diametrul de 5,5-8 mm.
Șurubelnița HEX, surubelnița hexagonală sau șurubelnița Allen (după numele inventatorului său) are capătul identic cu cel al inbusurilor și este foarte utilă mai ales atunci când montezi sau demontezi mobilier, pentru reparații de biciclete, în industria auto,etc.
O variantă a șurubelniței hex este surubelnița TORX. Vârful acestei șurubelnițe arată că o stea în șase puncte și unealtă vine cu avantajul că nu alunecă la fel de ușor din șurub ca o șurubelniță în cruce. Acest tip de șurubelniță nu poate fi folosită decât pentru șuruburi torx și este adesea utilizată în domenii ca producția de electronice și electrocasnice sau industria auto.
O alternativă a acestor șurubelnițe sunt trusele de șurubelnițe care conțin mâner, bara de prelungire și biți, de genul celor pe care le găsiți aici. Avantajul este că aceste truse vin cu tot felul de capete de șurubelniță, de la cele mai cunoscute până la cele specializate (cu sunt biții triunghi sau biții soclu), fiecare cu mai multe dimensiuni. În acest fel economisiți bani (pentru că nu trebuie să cumpărați mai multe feluri de șurubelnițe, fiecare în mai multe dimensiuni) și sunteți acoperiți indiferent de situație, de la strângerea șuruburilor unei perechi de ochelari de soare, ansamblarea de piese de mobilier și până la reparația unei biciclete. Genul acesta de truse este foarte potrivit pentru cei cărora le place să meșterească și să repare diverse obiecte pentru că, în funcție de dimensiunea trusei, vor acoperi o paletă largă de nevoi.
Există și truse de scule care conțin cele mai comune tipuri de biți, în dimensiunile cel mai des utilizate dar care nu se limitează doar la biți, mânere și bare de prelungire pentru șurubelnițe. Astfel de truse pot fi găsite pe site-ul Efurtun și sunt ideale pentru utilizatorul ocazional care va avea tot timpul la îndemână și șurublenițe și inbusuri, ciocan, patent ori ruletă de măsură sau cutter și careva putea să-și ducă la bun sfârșit micile proiecte de bricolaj.
Sursa foto: pexels.com